ALTERNATİF MEDYA OLARAK YENİ MEDYA


Doğru kullanımla dünyadan haberdar olabileceğimiz teknoloji sürekli değişmekte ve üretmekte. Yeni iletişim teknolojileri içine internet girince teknoloji ‘yeni’ sıfatını alıyor. Yeni iletişim teknolojileriyle yani diğer adıyla Web 2.0 ile birlikte insanlar artık etkileşim halindedir. Yeni medya olarak adlandırılan teknoloji bize çoklu ortam sunmaktadır.
Yeni medyayı anlamak çokta zor değil. İnsanların cep telefonu ve interneti olması dünyaya hakim olması için yeterli. Geleneksel medya gibi tek yönlü değil etkileşimin hakim olduğu bir ortam, insanlar yüz yüze olmasalar da sanal ortamda yarattıkları profillerle iletişim kurabiliyorlar.
Şöyle ki internet teknolojisi olmasaydı yeni medya olmazdı. ‘Yeni’ medya dediğimiz teknoloji zaten internetin varlığıyla ortaya çıkmış internetin yayılma hızı ile orantılı bir şekilde gelişmiştir. İnternet teknolojisinin gelişmesi geleneksel medyayı ortadan kaldırmasa bile gündelik hayatımızdan çıkarmaya başlamıştır. En basitinden insanlar artık televizyon başında haber saatini beklemiyor.
İnternet teknolojisi sayesinde artık yerellik yavaş yavaş ortadan kalmaya yüz tutmuş her şey internetin var olduğu her yere ulaşarak ulus ötesi konumuna gelmiştir. Öyle ki dünya üzerinde internetin ulaşamadığı yerler var.
Alternatif medya azınlıkların görüşlerini yayınlayan medya olarak tanımlanabilir. Alternatif medya ürünleri erişime açık, gönüllüğü esas alan medyadır. Alternatif medya topluluklara hizmet eder, ana akım medyaya alternatifler sunar, alternatif medya ana akım medya gibi özgür ve denetlenemezdir. Alternatif medya yarattığı akımlarla yaşamı şekillendirme özelliğine sahiptir. Toplumun yarattığı sorunlarla mücadele eder. Alternatif medya bir şeyler öğretmekten çok eğlendirmeyi amaçlar ama aynı zamanda toplumsal sorunları ele alarak toplumu bilinçlendirir.
Yeni medya ile kendi kültürümüzden ayrılıyor, başka kültürleri benimsiyoruz. Bunu bir nedeni de gelişen teknoloji ile küreselleşmenin artması, güç sahiplerinin kendi çıkarları doğrultusunda uyguladıkları propagandalar ve bu propagandalar için kullandıkları araçlar. Kısır döngü. Teknoloji ne kadar hızlı gelişirse insanlarda o hızda değişiyor, dünyanın işleyişine ayak uydurmaya çalışıyor.
DEMOKRASİNİN DÖRDÜNCÜ KUVVETİ YENİ MEDYA TEKNOLOJİLERİ
Medya güçlü bir propaganda aracı, yönlendirme aracıdır. Yasama, yürütme, yargının yanında dördüncü güç olarak anılmasının sebebi budur. Medya devleti kontrol eder, kamuoyunu bilgilendirir. Medya toplumsal olayların merkezinde yer alarak bu sorunları dünya kamuoyuna yansıtır. Bunun yanında medya siyasetçiler ve seçmenler arasında iletişim sağlar. Propaganda aracı olan medya ile siyasetçi, halkı kendi çıkarları doğrultusunda yönlendirir, siyasetçilere uygun ortamlar hazırlar. Medyanın bir mesajı sürekli tekrar ediyor olması –örneğin reklamlarla mesajın pekişmesi sağlanır ve insanların bilinçaltına işler.
Sosyal medya ile halk seçmene hesap sorabilir, onların sorularına cevaplar verebilir. Yeni medya sayesinde insanlar düşüncelerini özgürce dile getirebilir, kendi gibi düşünen insanlarla birlik olabilirler. Bu şekilde iletişim kuran insanlar araştırma yapabilir, başkalarının düşüncelerine de yön verebilir, örgütlenebilirler. Dünyanın iki ucunda olan birleşmesi din, dil, ırk, kültür açısından zor olan insanlar sanal ortamda birlik olabilir ortak dünya sorunlarıyla ilgilenebilirler.
Yani yeni medya doğru ve haddinde kullanıldığında oldukça yararlı olabilir.
 


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

TARİHİN TOZLU RAFLARINDAN BİR BOSNA HİKAYESİ İNCİR KUŞLARI

GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE DAĞLIK KARABAĞ VE AZERBAYCAN

PETROL BİR LANET